Kies je subcategorie Filter op

Geslacht

Merken

Kleur

Maten

Kortingen

Prijzen

Truien Coltruien

(4 Producten)
Per pagina Sorteren op

Coltrui

De coltrui is terug voor winter 2016-2017. Vanwege de populariteit van het T-shirt en de sweater, en de focus op truien met wijde halzen is deze even uit beeld geweest. Maar de coltrui ook bekend als colshirt, turtle-neck en roll-neck gaan we weer tegen komen in de dames-, heren- en kindercollecties.
De coltrui en col sweater hebben een lange geschiedenis. In de middeleeuwen dragen ridders een coltrui onder hun harnas om hun nek te beschermen tegen het ijzer. Later is het een functioneel item voor arbeiders, zeelieden, sporters en marineofficieren als extra bescherming tegen de kou.

Pas in de jaren '20 van de vorige eeuw wordt de coltrui een kledingstuk voor het dagelijks leven, in eerste instantie voor mannen. De klassieker is uitgevoerd in dun breisel niet een strakke lange col rond de nek, die wordt omgeslagen. De funnel neck groeit uit tot symbool voor mannen die rebelleren tegen de stropdas. In plaats van een overhemd dragen zij onder hun pak een coltrui. De witte coltrui wordt het handelsmerk van de Franse filosoof Michel Foucault, net zoals de zwarte coltrui jaren later van Apple oprichter Steve Jobs.

Preppy look

Filmsterren Audrey Hepburn en Marilyn Monroe maken de zwarte coltrui gewild bij vrouwen, ook in luxe breisels met kasjmier of zijde. In de jaren vijftig is de coltrui onderdeel van de preppy look van studentes. De trui met de col accentueert het figuur en staat tegelijkertijd verzorgd.

In de jaren’60, ’70 en begin jaren ‘80 is de coltrui ook weer onverminderd populair. Het modebeeld wordt deze decennia sowieso beheerst door opstaande kraagjes. De coltrui is nu grover gebreid en heeft soms een kortere col die niet perse hoeft te worden omgeslagen. Ook het mouwloze coltruitje is hip, net als gebreide jurken met een col. Tot in de jaren 90 de strakke korte variant met blote buik verschijnt. Daarna wordt het stil rond de coltrui.

Coltrui comeback

Nu de vraag naar velerlei breisels toeneemt en andere jaren negentig items als de plateauzool, de korte top, de flarepijp en de oversized blazer hun comeback maken, krijgt de coltrui weer voet aan de grond. Voor de stoerdere vrouw is er de grote grof gebreide variant met oversized col met lange mouwen, gecombineerd met een legging of een skinny jeans. Het meest zullen we de fijn gebreide coltrui klassieker tegen gaan komen. De coltrui past goed bij de laagjeslook, onder een trui of jurk met wijdere hals, en staat mooi met een blazer. Voor het back tot he seventies gevoel combineer de cotrui met een flared broek of een doorknooprok met hoge taille.
ga naar boven