Kies je subcategorie Filter op

Geslacht

Merken

Kleur

Maten

Mouwlengte

Kortingen

Prijzen

Blazers & jasjes Gilets

(6 Producten)
Per pagina Sorteren op

Gilet voor allerlei gelegenheden

De hippe dandylook brengt ook het gilet weer terug in de collecties. Steeds meer mannen maar ook dames en kinderen omarmen buiten officiële en feestelijke gelegenheden het mouwloze vest. Een gilet pas bij allerlei gelegenheden. Gilets zijn er meer gekleed, hip en trendy in (imitatie) leer, casual of gewoon lekker warm in een gebreide winterse variant. Bij Nummer Zestien kan je een gilet kopen dat past bij het seizoen, de gelegenheid of gewoon om je outfit te pimpen. En wist je dat? Een ongeschreven regel: het onderste knoopje van je gilet blijft open! 

De geschiedenis van het gilet

De Engelse koning Charles II introduceert halfweg de zeventiende eeuw een nieuw soort kledingstuk voor mannen: een simpel vest dat is geïnspireerd op kleding aan het Perzische hof. Deze voorloper van het gilet heeft lange mouwen en valt tot op de knie.

Zonder mouwen

Vroeg in de achttiende eeuw worden de vesten uitgevoerd in kleuren en rijkelijk versierd met gebloemde borduursels van zilver- en gouddraad en zijden garens. In deze tijd wordt het vest vooral binnen gedragen en komen er mouwloze exemplaren die zijn bedoeld voor onder een jas of tuniek. Het mouwloze gilet krijgt een steeds meer bescheiden rol onder colberts en driedelige pak. Begin negentiende eeuw krijgt het gilet ook een functionele rol toebedeeld om buikjes te camoufleren en het heeft een speciaal vakje voor het zakhorloge gekregen. Bretels en lelijk ingestopte overhemden worden verborgen onder het gilet. Aan het begin van de twintigste eeuw ontstaan er gebreide variaties op het klassieke gilet. Pakken worden gecombineerd met vesten en truien en het gilet raakt steeds meer op de achtergrond en is het vooral een items voor feestelijk gelegenheden. Tot de jaren 80; dan duikt het kledingstuk - ook bij vrouwen – plotseling op in casual outfits zonder colbert, gecombineerd met een overhemd of T-shirt op jeans.

Comeback

Na een tijdje uit het modebeeld te zijn geweest, maakt het gilet sinds een paar jaar weer een comeback, Zowel in een casual stijl als in de dandy look.
Kledingmerken brengen het gilet in allerlei variaties opnieuw onder de aandacht als los item en als onderdeel van een driedelig pak. Het gilet is een item waarmee je je echt kunt onderscheiden. Naast het klassieke gilet Is er ook het zogenoemde lange gilet en mouwloze colbert, dat langer is en daardoor meer doet denken aan de versie van koning Charles II. 

Het lange gilet

Het gilet, een tijdje weggeweest maar nu weer terug in de collecties. Er was een tijd dat we 'm bijvoorbeeld over een blouse op onze jeans droegen of als onderdeel van een driedelig pak. Het gilet is weer helemaal terug, zij het in een nieuwe variant: het lange gilet. Zo’n lang gilet valt hij mooi over je billen en wordt zo een ware eye catcher. Combineer je maxi gilet met een flared jeans of nette pantalon, over een blouse op een legging, of als een jurkje. Je kunt er alle kanten mee op en kunt 'm makkelijk op één dag op meerdere manieren dragen.

Gilets online kopen bij Nummer Zestien

Een gilet bestel je snel online, of kom naar een van onze stores om zelf te passen. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze! Dus bekijk nu ons aanbod en kies jouw favoriete gilet!
ga naar boven